Open the menu

Sociale media

Cambodja

In 2015 startte Artsen Zonder Grenzen een project rond malaria in de provincie Preah Vihear. Met de campagne wordt er aan preventie gedaan en met geavanceerde middelen naar malaria gezocht. Men onderzoekt ook nieuwe manieren om de resistente vormen van de ziekte succesvol te behandelen.

In sommige streken van Cambodja werd resistentie vastgesteld tegen artemisinine, het medicijn dat het efficiëntst malaria behandelt. Doordat het geneesmiddel niet meer werkt bij sommigen, is de bestrijding van malaria moeilijker. 

Ook in een ziekenhuis in Cambodja werd de aanslag in Kunduz herdacht. Medewerkers van AZG houden een papier en een vlag van AZG omhoog om hun solidariteit te betuigen. ©AZG
Ook in een ziekenhuis in Cambodja werd de aanslag in Kunduz herdacht. Medewerkers van AZG houden een papier en een vlag van AZG omhoog om hun solidariteit te betuigen. ©AZG 

Artsen Zonder Grenzen is begonnen met een project in de provincie Preah Vihear, waar de resistentie tegen artemisinine bewezen is. Het is een afgelegen, laagontwikkeld grensgebied waar de verplaatsingen van de bevolking en het gebrek aan gezondheidszorg de strijd tegen malaria bemoeilijken.

Dit nieuwe project richt zich op de kwetsbaarste personen en concentreert zich op onderzoek naar manieren waarop resistente malaria wordt overgedragen. Er worden ook strategieën geëvalueerd die kunnen bijdragen om de ziekte op lokaal vlak uit te roeien. AZG heeft het hele jaar door samengewerkt met het Ministerie voor Volksgezondheid en de gemeenschappen om hen bewust te maken van de ziekte en om gevallen op te sporen.

Behandeling van tuberculose (TB) in Kampong Cham

Dit jaar draagt AZG het laatste van haar geïntegreerde programma’s voor de behandeling van tb over aan Cambodjaanse gezondheidsoverheden en aan andere organisaties. Met dit programma wil AZG malaria terugdringen in Cheung in de provincie Kampong Cham. Het project werd beëindigd in november 2015.

AZG heeft in 2015 ook nog drie actieve tb-opsporingscampagnes gevoerd in de districten Tbong Khmum en Krouch Chhmar.